Wyszukiwanie
367 wyniki
-
Wiedza Co należy rozumieć przez Secco?
Secco to nowoczesne określenie na modne wina musujące
-
Wiedza Jakiej wody używasz do schorle?
Weinschorle to orzeźwiające połączenie w równych proporcjach wina i wody gazowanej. Idealnie gasi pragnienie i przynosi ochłodę w gorące dni, stanowiąc klasyczny letni napój.
-
Wiedza Jaka jest idealna temperatura do picia wina musującego?
Sylwester, bankiet czy brunch, uroczysta kolacja – trudno wyobrazić sobie, by świetowane takich okazji mogło obejść się bez strzelających korków od szampana.
Sprudelnder Sekt -
Wiedza Dlaczego wino i czekolada tak dobrze ze sobą współgrają?
Delikatny smak, niezrównana słodycz, subtelna przyprawa – wino czy czekolada? Oba te produkty można opisać tymi smakowitymi cechami.
Wein und Bitterschokolade -
Wiedza Jakie wino wybrać do szparagów?
Szparagi uchodzą za wybredne w związkach partnerskich z winem, gdyż posiadają w sobie nutkę goryczy. Owocowe odmiany winogron o bardzo stabilnej strukturze kwasowej nie przepadają za tym smakiem.…
-
Wiedza Skąd pochodzi nazwa "bowle"?
Poncz to orzeźwiający napój z wina lub wina musującego z dodatkiem owoców lub ziół.
-
Wiedza Dowiedz się więcej o znaczeniu PIWI dla środowiska i zmian klimatu.
Termin "PiWi" oznacza odmiany winorośli odporne na grzyby, które wykazują szczególnie silną odporność na choroby winorośli, takie jak mączniak prawdziwy i rzekomy.
-
Wiedza Jak powstaje Eiswein?
W niektóre lata cenne rarytasy nagradzają gotowość winiarzy do podejmowania ryzyka. Kiedy winiarze grają w takiego pokera, stawka jest wysoka. Chodzi o winogrona, które pozostają na winorośli dłużej…
Weinberge im Winter -
Wiedza Wina bezalkoholowe - trend czy nieodłączny element rynku?
Chociaż stanowią one jeden z najmniejszych segmentów w branży winiarskiej, popyt na wina bezalkoholowe stale rośnie.
-
Wiedza Jaka jest różnica między Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein i Trockenbeerenauslese?
Wina z wyróżnikiem (Predykaty) oznaczają stopień dojrzałości winogron w momencie zbiorów.
Beeren in unterschiedlichen Reifezuständen