Wina bezalkoholowe i wina musujące
Chociaż stanowią one jeden z najmniejszych segmentów w branży winiarskiej, popyt na wina bezalkoholowe stale rośnie.
Fakty
-
< 1 %
Udział w rynku
-
15 %
popularność
-
< 0,5% obj.
Alkohol
Oferta win i musujących win bezalkoholowych od winnic oraz spółdzielni winiarskich znacznie wzrosła w ostatnich latach. Również pod względem smaku wina bezalkoholowe uległy pozytywnym zmianom.
Czy wina bezalkoholowe smakują dobrze?
Według badania Nielsen, niektórzy respondenci byli bardzo powściągliwi w stosunku do win bezalkoholowych, mimo że nigdy wcześniej ich nie spożywali. Może to być uzasadnione w kontekście wcześniejszych metod produkcji win bezalkoholowych. Wina bezalkoholowe były produkowane poprzez usuwanie alkoholu w wysokich temperaturach, co powodowało utratę większości aromatów.
Produkcja win bezalkoholowych
Aby wyprodukować wino bezalkoholowe, najpierw trzeba wyprodukować wino, z którego następnie usuwa się alkohol. Odbywa się to za pomocą destylacji próżniowej.
Przy obniżonym ciśnieniu temperatura wrzenia cieczy do oddzielenia jest zmniejszana do około 30 stopni, co pozwala na delikatne usunięcie alkoholu.
Wino bezalkoholowe przechodzi więc te same etapy rozwoju co normalne wino i zawiera wiele pierwotnych substancji aromatycznych, ale ma tylko 0,5% alkoholu lub mniej.
W ostatnich latach wina bezalkoholowe znacznie się rozwinęły pod względem smaku dzięki nowemu procesowi produkcji. Jako wina bazowe często używa się odmian bukietowych, takich jak Sauvignon Blanc czy Gewürztraminer. Dzięki temu produkt końcowy ma intensywny owocowy aromat, który częściowo rekompensuje brak alkoholu. W przypadku win musujących do kompensacji smakowej stosuje się dwutlenek węgla.
Dlaczego coraz więcej konsumentów rezygnuje z alkoholu?
Świadome spożycie i zrównoważony styl życia są dziś bardziej obecne niż kiedykolwiek wcześniej. Również fakt, że wina bezalkoholowe często zawierają znacznie mniej kalorii, odgrywa ważną rolę w ich popularności. Osoby, które świadomie rezygnują z alkoholu, mają dobrą alternatywę w postaci win i win musujących bezalkoholowych.
Warto wiedzieć
Zgodnie z europejskim prawem żywnościowym, wina musujące, wina lub piwa mogą być oznaczone jako “bezalkoholowe”, jeśli zawierają maksymalnie 0,5% alkoholu. Wysokość tego udziału tzw. resztkowego alkoholu różni się w zależności od napoju.
Jak duży jest udział w rynku bezalkoholowego wina musującego?
Udział w rynku bezalkoholowego wina musującego wynosi 5%.
Odmiany
z wytrawnym winem musującym Deser z wina musującego i limonki
z wytrawnym winem musującym
- 300ml Winzersekt
- 4 Limetten
- 100g Zucker
- 30g Speisestärke
- 100g Butterkekse
- 50g ungesalzene Butter
- 2 Eiweiße
- 50g grieschicher Joghurt
- 150g Schlagsahne
Wlać wino musujące i cukier do rondla. Schłodzić pozostałe wino musujące. Umyć 1 limonkę gorącą wodą i drobno zetrzeć skórkę. Przekrój limonkę i 2 inne limonki na pół, wyciśnij sok i wymieszaj z mąką kukurydzianą. Wlać wszystko na patelnię i krótko zagotować. Zdjąć patelnię z ognia i schłodzić krem w lodówce.
Wsypać kruche herbatniki do torebki do zamrażania, zmiażdżyć wałkiem do ciasta i umieścić w misce. Roztopić masło na patelni, wlać pokruszone kruche herbatniki, dodać szczyptę soli i dobrze wymieszać. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia, podzielić na pół do dużych kieliszków do wina i mocno docisnąć.
Pokroić limonkę na plasterki. Ubić białka z solą na sztywną pianę. Wmieszać jogurt do schłodzonego szampana i kremu limonkowego. Śmietanę ubić na sztywno i dodawać kolejno do schłodzonego kremu razem z ubitymi białkami. Rozłóż połowę na kieliszkach do wina, dodaj kolejną warstwę kruchych ciasteczek i zakończ warstwą kremu. Udekorować plasterkami limonki i wlać pozostałe wino musujące. Wznieś toast i delektuj się!
- Riesling (trocken)
- Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)
z grzybami leśnymi Zupa krem z ziemniaków
z grzybami leśnymi
- 300 Gramm geschälte Kartoffeln
- 100 Gramm Wurzelgemüse
- 100 Gramm Waldpilze
- 1 ganze Zwiebel
- 1 ganze Knoblauchzehe
- 30 Gramm Speckwürfel
- 40 Gramm Margarine
- 750 ml Brühe
- 200 ml Sahne
- 1 Zweig Thymian
- nach Belieben Petersilie, Butter, Salz, Pfeffer, Muskat
Warzywa korzeniowe oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i ząbek czosnku pokroić w drobną kostkę, a tymianek drobno posiekać. Podsmaż pokrojony w kostkę boczek z margaryną na patelni, aż lekko się zrumieni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, warzywa korzeniowe i tymianek. Podsmaż, dodaj bulion i gotuj przez 2 minuty.
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, dodać do zupy i gotować przez kolejne 5 minut, dodać śmietanę, doprawić do smaku. Grzyby oczyścić, umyć, posiekać i podsmażyć na patelni z masłem. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki i polać zupę podczas serwowania.
- Riesling (trocken)
- Riesling (halbtrocken & feinherb)
z jabłkami Medaliony wieprzowe
z jabłkami
- 8 Stück Schweinemedaillons
- 500 Gramm Bandnudeln
- 2 große Äpfel
- 200 ml Sahne
- 10 Blättchen frischer Salbei
- 4 Zweige frischer Thymian
- nach Geschmack Zucker
- 3 EL Calvados
- 1 EL Öl
- zum Abschmecken Salz & Pfeffer
Pieprzyć i solić medaliony z obu stron. Oskubać tymianek, pokroić szałwię w cienkie paski i obtoczyć medaliony w ziołach. Smażyć mięso na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron, niezbyt gorące, aż zacznie się zabarwiać. Zdejmij z patelni i umieść na rozgrzanej blasze w piekarniku w temperaturze 100°C, aż będzie ugotowane.
Ugotuj tagliatelle al dente i trzymaj w cieple.
W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w plasterki o szerokości ok. 1,5 cm. Podgrzej patelnię z mięsem i dodaj plasterki jabłka. Po około pół minuty posyp jabłka 1 łyżeczką cukru i pozwól im się skarmelizować. Po minucie zdeglasować plasterki jabłka dużą ilością Calvadosu i flambirować. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.
Wyjmij filet z piekarnika. Dodaj soki mięsne z naczynia do sosu i podawaj filety z tagliatelle, plasterkami jabłka i sosem jabłkowym Calvados.
<p- Riesling (trocken)
Białe szparagi z paskami naleśników Szparagi z "Kratzete"
Białe szparagi z paskami naleśników i sosem z masła szampańskiego.
- 1kg Weißer Spargel
- 200g Mehl
- 4 Eier
- 150ml Milch
- 1TL Butterschmalz zum Braten
- 2EL Butter
- 1 Zitrone
- 1 Prise Zucker
- 1-3 Schnittlauchröllchen zum Garnieren
- 1 Für die Soße:
- 150g Butter
- 50ml Sahne
- 50ml Sekt
- etwas Salz und Pfeffer
Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i szczyptą soli na gładkie ciasto naleśnikowe. Pozostawić do namoczenia na 30 minut.
W międzyczasie obierz szparagi i gotuj w osolonej wodzie z 2 łyżkami masła i szczyptą cukru, aż będą al dente. Dobrze odsączyć i trzymać w cieple.
<p
<p>Wlewać ciasto naleśnikowe partiami do gorącego masła klarowanego
.
wlać do gorącego masła klarowanego. Gdy spód się zrumieni, użyj widelca, aby zeskrobać kawałki. Smażyć do momentu, aż kawałki będą złocistożółte.
W przypadku sosu szampańsko-maślanego, doprowadzić śmietanę do wrzenia, lekko zredukować i wmieszać zimne kawałki masła (wielkości orzecha włoskiego). Dodaj wino musujące i dopraw do smaku solą i pieprzem.
<p
<p>Ułóż szparagi na podgrzanych talerzach. Dodać kratzete, skropić sosem i udekorować szczypiorkiem.
<p
<p>Zalecane wina:
Łagodny i wytrawny Gutedel lub delikatne wino Kabinett z Rieslinga lub Pinot Blanc.
- Gutedel (Chasselas) (trocken)
- Riesling (brut)
- Grauerburgunder/Pinot Gris (brut nature)
Teaser
Winiarnie w okolicy
-
Reiss Winery
Würzburg
-
Weingut August Eser
Oestrich-Winkel-Oestrich
-
Winery Andreas Männle
Durbach
Wydarzenia
-
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim
-
Frühlings-Weinverkostung
Bergtheim
-
winetasting in our winery - blind tasting
Mainz-Hechtsheim