Weber Winery GbR

Żywa i współczesna kultura winiarska, połączona z wyjątkową gamą przysmaków z kuchni i piwnicy, świeża, regionalna i zróżnicowana - to filozofia rodziny Weber w ich winnicy w sercu regionu Breisgau.

Położona na przejściu z równiny Renu do Schwarzwaldu, winiarnia Weber robi wrażenie od momentu przyjazdu. Uderzający budynek z najnowocześniejszą architekturą, dużą ilością szkła, prostymi liniami, wyraźnymi konturami i fascynującymi widokami na różne obszary produkcyjne w piwnicy z winami, a także na zróżnicowane otoczenie naturalne. Wszystkie etapy przetwarzania - tłoczenie, fermentacja, dojrzewanie i butelkowanie - odbywają się na jednym poziomie.

Piwnice na wino, które są pokryte siedmiometrową warstwą ziemi, oraz magazyn butelek znajdują się na głębokości do 50 metrów w górach. Są to idealne warunki do wykorzystania naturalnego chłodu gleby do produkcji wina. Oznacza to, że nie ma potrzeby chłodzenia ani ogrzewania.

Wszystko zaczęło się tutaj około 70 lat temu. W 1948 roku małżeństwo Kosmas i Frieda Weber kupiło zbocza dawnej kopalni rudy Barbara, wytyczyło tarasy i zasadziło pierwsze trzy hektary winorośli obok 250 drzew orzechowych. W 1975 r. przekazali posiadłość swojemu najmłodszemu synowi, obecnemu starszemu menedżerowi Wernerowi Weberowi, który wraz z żoną Margot przekształcił winnicę w jedną z wiodących winiarni w regionie w ciągu następnych dziesięcioleci. Jako obecny dyrektor zarządzający, syn Michael zarządza uprawą i winifikacją obecnie 18 hektarów winorośli we współpracy z rodzicami i partnerką Anniką.

Głównymi odmianami winiarni Weber są Pinot Blanc, Pinot Gris i Pinot Noir, a także Müller-Thurgau, Riesling i Scheurebe. Cecha szczególna: odmiany są podzielone na trzy kategorie. Litrowa butelka z białą etykietą oznacza lekkie wino na spokojne godziny. Selekcja "SE" (jasnoszara etykieta) oferuje wina na każdą okazję z ich kwasowością i owocowością. Z kolei najlepsze wina znajdują się w edycji "Premium" z ciemnoszarą etykietą: wina dla koneserów. O wysokiej jakości świadczą liczne nagrody. Na „AWC Vienna“, największej oficjalnie uznanej ocenie win na świecie, roczniki 2013 i 2014 Pinot Gris oraz 2014 Pinot Blanc otrzymały złote medale w kategorii „Premium Dry“. Przyznano także sześć srebrnych medali.

Specjalnością są również nasze domowe alkohole w półlitrowych butelkach, od likieru orzechowego i brandy winogronowej po gruszkę Williams-Christ. Wycieczki z przewodnikiem i degustacje win są dostępne w piwnicy, podczas wędrówek po winnicach lub podczas przytulnego grilla. Oczywiście goście mogą również delektować się winami w restauracji posiadłości z wyśmienitymi daniami z regionu Baden.

 

>

&Czasy otwarcia

Restauracja:
Środa - niedziela: 11:30 - 14; od 18:00

Restauracja:

Restauracja: 11:00 - 14

Winiarnia:
Poniedziałek - Piątek: 10:00 - 18:00
Sobota: 10:00 - 14:00

Winiarski styl życia w Breisgau - na skraju Schwarzwaldu. Winiarnia, restauracja, największy w południowych Niemczech ogród orzechowy, imprezy winiarskie, sznaps i gin, wyjątkowa lokalizacja z widokiem na równinę Renu, góry Wogezy i Schwarzwald.

Kontakt