Wino Bioland - Rothe

Zdrowa gleba, zdrowe rośliny, zdrowi ludzie. Są to trzy filary, na których opiera się filozofia winiarni Rothe. Winiarnia znajduje się w małej wiosce winiarskiej Nordheim, 15 kilometrów na wschód od Würzburga, na tak zwanej wyspie winiarskiej, która jest utworzona przez naturalną pętlę rzeki i Kanału Głównego.

W Weingut Rothe nic nie jest sztuczne, wszystko jest tu naturalne. Kiedy Manfred Rothe i jego żona Christine przejęli firmę od swoich rodziców ponad 30 lat temu, podjęli świadomą decyzję na rzecz czysto ekologicznej uprawy. W tamtym czasie w kręgach winiarskich nadal byli uważani za egzotycznych, a nawet outsiderów. Z dzisiejszej perspektywy był to odważny, ale słuszny krok, pionierskie osiągnięcie w dziedzinie wina organicznego. „Kto by dziś zaprzeczył, że naprawdę dobre wino można wyprodukować tylko w harmonii z naturą“, mówi Manfred Rothe. Zasłużona nagroda: w 2015 roku winnica została uhonorowana jako najlepszy niemiecki producent wina organicznego w „Berliner Wein Trophy“

.

Winnice, w których zbierane są winogrona, znajdują się na zboczach nad Mainschleife. Na wietrznych krawędziach Nordheimer Vögelein i Sommeracher Katzenkopf, wapień muszlowy charakteryzuje Silvaner, podczas gdy bogate w składniki odżywcze gleby produkują owocowe wina z Müller-Thurgau, Bacchus i Domina. Od 2011 roku Manfred i Christine Rothe poświęcili się również czwartemu kolorowi wina - winu pomarańczowemu. Skórki, miąższ i pestki winogron są fermentowane przez kilka tygodni. Taniny i fenole charakteryzują młode wina, które dojrzewają w drewnianych beczkach. Od 2013 roku wina te produkowane są w glinianych amforach zgodnie z tysiącletnią tradycją Gruzji. Dwa z tych 1200-litrowych oryginałów, znanych jako Kvevri, znalazły miejsce w piwnicy.

Urządzona dwa lata temu, aby zharmonizować się z organiczną atmosferą, winiarnia ma rozsądne rozmiary i oferuje przyjemną atmosferę dla maksymalnie 25 gości. Idealne miejsce na popołudniowy relaks po wędrówce przez krajobraz kulturowy z winnicami i rozległymi sadami wzdłuż starego biegu rzeki Main i zatrzymanie się na kieliszek wina i przekąskę. Nie ma tu menu, ale zamiast tego - jak to się obecnie mówi - regionalne slow food. Krótko mówiąc: dobry chleb, masło, ser i kiełbasa. Wszystko, co Rothesowie kupują i jedzą sami. I to wszystko, czego potrzebują.

Maria Hör oferuje noclegi w swoim pensjonacie przy Zehnthofstraße, a także wycieczki z przewodnikiem po regionie winiarskim Nordheim i winnicy, w tym degustacje, a jej pokoje gościnne, podobnie jak winoteka, są architektonicznie urządzone w ponadczasowym nowoczesnym stylu z dużą ilością drewna. Podobieństwo nie jest przypadkowe: Maria Hör jest córką Manfreda i Christine Rothe.

 

>

&Godziny otwarcia

Poniedziałek - niedziela: 10:00 - 12:00; 13:00 - 18:00
. Oraz po wcześniejszym umówieniu telefonicznym

Kontakt