Winiarnia Andreas Männle

Duży, wydłużony pokój o ostrych konturach. Ekscytujący kontrast starych kamiennych ścian i czarnych paneli ściennych oraz dużo drewna na parkiecie. Butelki wina jako abażury. Tak, winiarnia w winiarni Andreas Männle w Durbach emanuje stylową elegancją i nowoczesnym szykiem.

Durbach na Badenskim Szlaku Wina, w Ortenau, u podnóża między równiną Renu a Schwarzwaldem, jest idyllicznie położony w regionie z bujnymi winnicami i 42 bocznymi dolinami. Po raz pierwszy wspomniana w dokumencie z 1561 roku, winnica jest własnością rodziny Männle od prawie wieku. W 1919 roku Andreas Männle położył podwaliny pod udaną historię winiarni jako imiennik dzisiejszej firmy.

Dziś mistrz piwnicy Alfred Männle i jego syn Thomas są trzecim pokoleniem, które podtrzymuje rodzinną tradycję uprawy winorośli i produkcji doskonałych destylatów owocowych i winnych. W latach 2008, 2013 i 2014 otrzymali - wraz z Annette Bähr - pożądaną nagrodę dla "Najlepszego Mistrza Piwnicy w Badenii". W ciągu ostatnich 26 lat otrzymali kolejne nagrody w konkursach winiarskich w Badenii, zdobywając łącznie 473 złote medale i 47 srebrnych medali. Winiarnia otrzymała również 17 razy państwową nagrodę honorową za swoje wybitne osiągnięcia. Centralnym punktem posiadłości jest 14,5-hektarowa winnica "Bienengarten" z kamienistą, zwietrzałą granitową glebą, która przechwytuje promienie słoneczne w ciągu dnia i magazynuje ciepło przez długi czas. Odmiany winogron, które rosną tu szczególnie dobrze to Pinot Noir, Klingelberger (lokalna nazwa Rieslinga z centralnego regionu Ortenau), Pinot Gris i Clevner, Müller-Thurgau, Chardonnay i Scheurebe, a także Pinot Blanc i Gewürztraminer.

W przypadku wszystkich win, wszystkie winogrona są zbierane ręcznie w „Bienengarten“, aby zagwarantować najlepszy możliwy wybór idealnego stopnia dojrzałości. Po chłodnej fermentacji, białe wina są butelkowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej lub barriques i przechowywane na szlachetnych drożdżach przez okres do dwunastu miesięcy, co pozwala na winifikację wina przy minimalnym wpływie na smak. Czerwone wina są również przechowywane na drobnym osadzie drożdżowym przez okres do roku po fermentacji malolaktycznej.

„Bienengarten“ to nie tylko miejsce zbiorów, ale także uroczystości. Przez cały rok Männles zapraszają na uroczystości, imprezy i zajęcia rekreacyjne, czy to „s'Feschd“ w piękne późne letnie wieczory, gdzie można delektować się tarte flambée i pieczonymi kiełbaskami, a także wyśmienitymi winami, czy to Dzień Wina Durbach lub zajęcia takie jak pięciokilometrowa trasa nordic walking.

&Godziny otwarcia

Poniedziałek - piątek: 9:00 - 12:00; 13:30 - 18:00

Od marca do grudnia:
Sobota: 10:00 - 16:00
Niedziele i święta: 10:00 - 12:00

Kultura wina od 1919 r.

Kontakt