Detail Producent wina

Winiarnia Schuh

Services

  • Restaurant

Unterkunftsarten

  • Ferienwohnung
  • Gästezimmer

Sprachen

  • en

Duża zmiana nastąpiła w maju 2016 r., kiedy rodzeństwo Katharina Pollmer i Matthias Schuh przejęło winiarnię od swoich rodziców, ojca Waltera i matki Martiny. Katharina jest teraz odpowiedzialna za marketing i sprzedaż jako specjalista ds. restauracji, sommelier i nowy dyrektor zarządzający. Jako technik uprawy winorośli i winiarz, Matthias jest odpowiedzialny za rozwój win w piwnicy, a także za zapewnienie, że tylko najlepsze winorośle rozwijają się na stromych zboczach Spaargebirge. Było to znaczące i płynne przejście - od pierwszego pokolenia do drugiego.

Ważnym rokiem wstrząsów był również 1990, kiedy Niemcy zjednoczyły się, a 35-letni wówczas winiarz Walter Schuh przeniósł się z Mozeli nad Łabę, aby założyć swoją winnicę w małej wiosce Sörnewitz niedaleko Meißen - z mocno zwietrzałym domem z muru pruskiego z 1819 roku, który z miłością odnowił, oraz budynkiem winiarni z 1874 roku. Później, w 1997 roku, wraz z żoną otworzył restaurację winiarską "Zur Bosel" z przyległym pensjonatem. W 2008 roku dobudowano sąsiedni trójstronny dziedziniec, który dziś - po gruntownej renowacji - mieści winotekę, gdzie Walter Schuh opiekuje się gośćmi po powrocie z winnicy i piwnicy i chętnie im doradza.

Specjalną cechą gamy win jest Schieler, różowe wino o malinowych i ziemistych aromatach, które w rzeczywistości jest Rotlingiem wytwarzanym z czerwonych i białych winogron. Nazwa jest chroniona i może być używana wyłącznie przez saksońskich winiarzy. Mówi się, że uczniowie Sankt Afra Fürstenschule w Meißen preferowali to wino w przeszłości, stąd nazwa: Schieler oznacza nic innego jak Schüler w dialekcie saksońskim. Typowo saksoński jest również Goldriesling, niezależna odmiana winorośli, która występuje prawie tylko tutaj i która jest znacznie lżejsza i łagodniejsza w smaku niż jej dobrze znany starszy brat Riesling.

<p <p>Proporcja czerwonego wina jest niezwykle wysoka jak na lokalne standardy, stanowiąc dobrą jedną trzecią z pięciu hektarów winnic w winnicach Klausenberg (należących wyłącznie do rodziny!) i Kapitelberg. Jego znakiem rozpoznawczym jest rzadki Dunkelfelder, który jest uprawiany tylko w posiadłości Schuh w Saksonii. Winnice są uprawiane zgodnie z zasadami czysto ekologicznymi. Firma jest członkiem „Sojuszu Środowiskowego w Wolnym Państwie Saksonii“ i była pierwszą firmą zajmującą się uprawą winorośli, która została uhonorowana przez Ministerstwo Środowiska i Rolnictwa w 2001 roku za zrównoważoną i staranną pracę.

Przejście do następnego pokolenia znajduje również odzwierciedlenie w projekcie: poprzednia czerwień Bordeaux jako kolor firmy została rozjaśniona do świeżego fioletu - jako znak początku nowej ery, w której Katharina Pollmer i Matthias Schuh chcą kontynuować historię sukcesu swoich rodziców.

 

Czas otwarcia

Wtorek - Piątek: 12:00 - 18:00
Sobota: 11:00 - 16:00

Kontakt

Obszar uprawy Saksonia

Saksonia to najbardziej wysunięty na północny-wschód a także jeden z najmniejszych regionów winiarskich Niemiec. Dopiero w okolicach Drezna, na 51 stopniu szerokości północnej zaczynają się winnice.

Proszę dowiedzieć się więcej