Siedemdziesięcioletnia sofa to wyjątkowa pamiątka. Niegdyś należała do Fritza i Luise Bihlmayerów, współzałożycieli winnicy. Dziś stoi, świeżo obita, w winotece w Löwenstein w dolinie Weinsberg, małym raju w środku Würtembergii.
.
Bihlmayerowie urządzili swoją nową winotekę, którą otworzyli w 2015 roku po roku budowy, z wielką miłością i poświęceniem: jasną, z podłogą w kolorze piaskowca i dużymi oknami. Z półkami, stołami i stolikami barowymi wykonanymi z dębu. Centralnym punktem jest czterometrowy stół wykonany z 400-letnich belek, które pierwotnie należały do starej stodoły. Nie ma tu zbędnych ozdobników, ani w winiarni o powierzchni 80 metrów kwadratowych, ani na tarasie na dachu o powierzchni 120 metrów kwadratowych, na którym rodzina organizuje imprezy winiarskie i z którego serwowane są wina;i z którego goście mogą podziwiać wspaniały widok na okolicę, widok na stare centrum miasta Löwenstein, górną dolinę Weinsberg i miejsce Löwensteiner Wohlfahrtsberg.
Winiarnia Bihlmayer została założona prawie 50 lat temu i do dziś jest niezależną firmą rodzinną, w której mieszkają cztery pokolenia. Bernd Bihlmayer jest szefem firmy, jego żona Sabine zajmuje się sprzedażą wina i kuchnią posiadłości, podczas gdy dwie z ich czterech córek również pracują w posiadłości: Cathrin, najstarsza, jest wykwalifikowanym inżynierem w dziedzinie enologii i uprawy winorośli, a Amelie, najmłodsza, jest szefem sprzedaży i marketingu. Są też dwaj synowie Cathrin i jej męża, Alexandra Kaestela, technika uprawy winorośli z Palatynatu: Emil i Henri, którzy również zajmują się swoimi pradziadkami Doris i Herbertem Bihlmayerami. Krótko mówiąc: rodzinny biznes! Jako gość zauważysz to w bardzo osobistej atmosferze podczas wydarzeń, czy to brunchu na tarasie na dachu, towarzyskiego dziedzińca i letnich przyjęć, czy też popularnych południowoafrykańskich wieczorów winiarskich.
Typowe wina z naszych własnych winnic to popularne odmiany winogron, takie jak Riesling, Pinot Noir, Trollinger, Lemberger i oczywiście Pinot Blanc i Pinot Gris. Spośród 19 hektarów upraw, pięć hektarów znajduje się na stromych zboczach o nachyleniu do 50%. Terroir: kolorowy margiel, gipsowy keuper, trzcinowy piaskowiec.
Wina można degustować codziennie, a także istnieją indywidualne oferty na prywatne imprezy i moderowane degustacje win, zarówno jako czysta degustacja, jak i kulinarny dodatek do przekąsek, kolacji, a nawet wyrafinowanej kuchni gwiazd. Winiarnia rodziny Bihlmayer, urocza oaza w środku raju.
>
&Czasy otwarcia
Od poniedziałku do piątku od 9:30 – 11:30 i 13:30 – 17:30
Soboty od 9:30 – 11:30 i 13:30 – 16:00
Niedziele od 9:30 11:30 (kwiecień - grudzień)