Winiarnia Markus Meier - Meier Weinerlebnis GmbH

Na początku uprawa winorośli była tylko hobby dla jego ojca i dziadka. Sam Markus Meier nie miał tego na myśli i obrał inną ścieżkę kariery jako inżynier mechanik i ekonomista biznesowy. Jednak w pewnym momencie zafascynował go świat wina i uprawy winorośli, a po zmianie zawodu stał się zapalonym winiarzem. Dziś zarządza winiarnią premium w Südfranken.

Po wejściu do "Weinerlebnis Vinothek", która została otwarta w 2012 roku, szybko można rozpoznać podstawową ideę i filozofię, którą kieruje się Meier. Wszystko na powierzchni 240 metrów kwadratowych obraca się wokół natury. Naturalne materiały budowlane, dębowe podłogi, dużo światła - to gra czterech żywiołów: ognia, wody, ziemi i powietrza. Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój w uprawie winorośli to dwie maksymy Markusa Meiera: „Nie zamieniać winnicy w winnicę, ale utrzymywać ją przy życiu, aby wino również żyło. Przetwarzanie winogron delikatnie, bez pompowania, to wszystko jest dla mnie oczywiste.

Więc w 2015 roku Meier połączył siły z dwunastoma innymi młodymi frankońskimi winiarzami, tworząc grupę "Ethos", której celem jest zachowanie kulturowego krajobrazu winiarskiego we Frankonii, ochrona istniejących zasobów oraz produkcja czystych, sprawiedliwych i uczciwych win w sposób przyjazny dla środowiska. Markusowi Meierowi właśnie to się udaje. Podczas rozdania nagród Franconian Wine Awards 2015, winiarnia otrzymała nagrodę honorową, a także sześć złotych i srebrnych nagród za swoje wina. Meier dotarł do finału Best of Gold 2016“ z trzema winami i został nominowany w kategorii czerwonego wina/cuvée wśród trzech najlepszych francuskich czerwonych win.

Jego odmiany winogron to Silvaner (30%), Riesling (18%), a także Pinot Blanc, Scheurebe i delikatne wina owocowe (35%), trochę czerwonego wina (Cabernet i Pinot Noir) ze stromych stoków, a nową pasją jest również wino pomarańczowe. Odmiany rosną na stanowiskach w południowym Steigerwald i południowym Maindreieck na bogatej, głębokiej glebie Keuper i na zmineralizowanym wapieniu muszlowym.

Meier regularnie organizuje wydarzenia i wycieczki w swojej winotece: Od lutego do listopada w każdy drugi czwartek miesiąca odbywa się impreza po pracy, a także wycieczki po piwnicach i degustacje. W programie są również spokojne wędrówki do panoramicznej chaty między rzędami winorośli w winnicach, skąd roztacza się wspaniały widok na region Steigerwald. W miesiącach letnich w każdą pierwszą i trzecią niedzielę organizowane są tu degustacje wina i regionalnych przekąsek. W centrum winnicy Markus Meier. W samym środku natury.

 

Czasy otwarcia

Poniedziałek - Piątek: 13:00 - 19:00

Sobota: 10:00 - 18:00

Kontakt