Detail Producent wina

Winiarnia Ludger Veit

Erzeugnisse

  • Wein

Niewiele jest miejsc, które oferują piękniejszy widok na malowniczą dolinę Mozeli niż winoteka Ludgera Veita. Purystyczny, elegancki, prosty płaski budynek bez zbędnych dodatków, ale z malowniczym panoramicznym widokiem na łagodnie pofałdowany krajobraz wokół Hüttenkopf, na wysokości 423 metrów, drugiego najwyższego wzniesienia w górach Mozeli. Można go podziwiać z przestronnego wnętrza o powierzchni 150 metrów kwadratowych z dużym frontowym oknem - a przy dobrej pogodzie z tarasu o powierzchni 40 metrów kwadratowych. Miejsce, w którym dobrze jest być. Wynika to zarówno z widoku, jak i doskonałych win.

Stare domy winiarzy i wspaniałe domy z muru pruskiego charakteryzują kręte uliczki Osann-Monzel, małej wioski nad środkową Mozelą. Przejeżdżali tędy nawet starożytni Rzymianie; już w X wieku w wykazie posiadłości diecezji Trewiru wymieniano „Osanna“ i „muncele villam“ do przeczytania. Historia winnicy jest stosunkowo młoda. Chociaż wino odgrywało już rolę dla przodków Ludgera Veita, uprawa winorośli była wówczas praktykowana jedynie jako działalność poboczna. W 1984 roku, gdy Ludger Veit miał zaledwie 19 lat, przejął posiadłość od swojego ojca - wraz z winnicą, która w tamtym czasie miała zaledwie jeden hektar. Z wielką determinacją, motywacją i mnóstwem pomysłów zaczął realizować swoje marzenie o posiadaniu własnej winnicy.

Odnosił coraz większe sukcesy w przekształcaniu swoich wizji w rzeczywistość. Kupił dodatkowe działki winnic w najlepszych lokalizacjach, zasadził nowe odmiany winogron z wielkim entuzjazmem do eksperymentowania, stworzył więcej przestrzeni magazynowej i wraz z żoną Gabi napisał własną historię sukcesu.

<p <p>Oprócz klasycznego mozelskiego rieslinga, Veitowie uprawiają obecnie wiele różnych, czasem międzynarodowych odmian winorośli, takich jak Chardonnay, Merlot i Sauvignon Blanc, na prawie 16 hektarach swoich winnic. Winiarnia charakteryzuje się przede wszystkim niezwykle wysokim udziałem czerwonych odmian winogron dla winiarni Ludger Veit, które po zbiorach dojrzewają w małych dębowych beczkach, aby nadać im jeszcze więcej wyrazu. Na przykład, 30-miesięczne dojrzewanie selekcji Dornfelder i Spätburgunder skutkuje najwyższej klasy winami czerwonymi - winami, które charakteryzują się delikatnymi aromatami owoców jagodowych i elegancką strukturą tanin. Na przykład Paulinshofberg Riesling Trocken z 2013 r. został zwycięzcą konkursu "Mosel Riesling Grand Prix" w 2014 r., podczas gdy Paulinshofberg Feinherb z 2014 r. zajął drugie miejsce w konkursie "Grand Prix" w 2015 r. <p <p>21-letni syn Niklas jest gotowy do przejęcia biznesu przez następne pokolenie po ukończeniu egzaminu na mistrza winiarstwa. Z marzeniami i pomysłami, tak jak kiedyś jego ojciec.

Kontakt

Obszar uprawy Mozela

Obszar uprawy winorośli nad trzema rzekami: Mozelą, Sarą i Ruwerą uchodzi za najstarszy region winiarski w Niemczech. Rzymianie w wielkim stylu sprowadzili wino nad Mozelę.

Proszę dowiedzieć się więcej