Winiarnia Behringer

Wszystko zaczęło się od siedmiu bochenków chleba. Była to cena, jaką Behringerowie musieli zapłacić w 1634 roku za przejęcie gospody "Zur Krone" na rynku w Abtswind. Od tego czasu Behringerowie są rodziną o ugruntowanej pozycji w tym małym miasteczku na zachodzie Parku Przyrody Steigerwald, które można dziś znaleźć u bram rynku, w otoczeniu ich winnic.

Wino Steigerwald jest specjalnością ze względu na strome, ciepłe, suche i chronione lasem zbocza na południu i południowym zachodzie. Charakterystyczne są Keuperbüden, głębokie, gliniaste i żyzne gleby, na których rosną wina o bukiecie podkreślającym charakter odmiany i które mogą również przechowywać wodę przez bardzo długi czas, co jest wielką zaletą w gorących i suchych latach winiarskich.

Oczywiście dominują tu również wina białe, stanowiące około czterech piątych asortymentu, od Müller-Thurgau po Gewürztraminer, od Pinot Blanc po Gelber Muskateller i wina egzotyczne, takie jak Albalonga. Wina klasyfikowane są w trzech kategoriach: „Nowa Frankonia“ obejmuje nieskomplikowane, owocowo-świeże wina, które są przyjemne do picia i są nalewane z butelek Bordeaux lub białych butelek Bocksbeutel. „Klasyczna Frankonia“ oferuje wyraziste i autentyczne wina, wszystkie doskonałe towarzysze jedzenia w zielonym Bocksbeutel. A „Großes Franken“ obiecuje wyjątkowe doznania smakowe w butelkach Bocksbeutel, Bordeaux i Burgundii, gdzie harmonia odmiany winogron, gleby i klimatu łączy się z doświadczeniem winiarza Thomasa Behringera.

Najlepszym sposobem na poznanie smaku win, które Thomas Behringer uprawia na swoich 43 hektarach winnic, jest zupełnie nowa winoteka, która została ukończona wiosną 2016 roku po półtorarocznej budowie. Klejnot, do którego można dotrzeć 30-metrowym wybiegiem, wnętrze z wysokiej jakości materiałami zdominowanymi przez drewno. Na przykład, do zaprojektowania podłogi i sufitu wykorzystano trzy tony dębu. W dużym pomieszczeniu o powierzchni 125 metrów kwadratowych Behringerowie umieścili dziesięciometrowy bar jako centralny punkt, który, jak twierdzą, jest najdłuższym barem we Frankonii. Właściciele serwują regionalne tapas, małe przystawki, takie jak szynka i salami z wołowiny Galloway oraz mnóstwo serów, które towarzyszą degustacjom.

Jako wyszkolony sommelier wina, Ingrid Behringer oferuje trzygodzinne seminaria winiarskie w rodzinnej winnicy, a także półtoragodzinne wycieczki z przewodnikiem, podczas których goście mogą zobaczyć świat winiarstwa z zupełnie nowej perspektywy podczas degustacji w winnicach. Szczególnym przeżyciem jest wycieczka do Weinberghütte ze wspaniałym widokiem na region Main i Weinfranken. A jeśli chcesz po prostu doświadczyć różnych aromatów nosem, wewnętrzne centrum sensoryczne jest idealnym miejscem dla Ciebie. Zobacz, posmakuj i powąchaj. W Behringers są smaki dla wszystkich zmysłów.

 

&Czasy otwarcia

Poniedziałek - niedziela: 9:00 - 12:00; 13:00 - 18:00

Kontakt