Winiarnia Hofmann

Jasne i nowoczesne, dostosowane do ich bardzo osobistego gustu: Carolin i Jürgen Hofmann spełnili swoje marzenie dzięki nowej winiarni w stylu Bauhaus. Jest to miejsce, w którym można poczuć się dobrze, wspólnie smakować, miejsce przyjemności i przyjemności. Pośrodku wsi, z widokiem na okoliczne winnice i błyszczącą piwnicę z winami, można spróbować win produkowanych przez Willems-Willems i Hofmann.

Carolin i Jürgen Hofmann pochodzą z dwóch wielkich dynastii winiarskich. Carolin Hofmann, urodzona jako Willems, produkuje własne wina w winnicy Willems-Willems w pięknym Oberemmel w Saarze od 2001 roku: wysokiej jakości wytrawny i niewytrawny Riesling - trudne przedsięwzięcie w Saarze, regionie o wysokim poziomie win resztkowych. I odniosło sukces: Stuart Pigott ukoronował absolwentkę Önologist Young Winemaker of the Year 2010, a ona wygrała „Best of Riesling“ konkurs organizowany przez magazyn branżowy „Weinwirtschaft“ w kategorii „Dry up to 12.5 percent“.

Otoczone zboczami, a tym samym chronione przed wiatrem, winorośle rieslinga i burgunda kwitną tutaj na południowych winnicach w pobliżu zbiegu rzek Saary i Mozeli. Klimat jest podobny do regionów wokół Morza Śródziemnego. Dewońskie gleby łupkowe, zmieszane z osadami z czasów, gdy malowniczy Konzer Tälchen był jeszcze korytem rzeki, nadają winom z tego regionu niepowtarzalną mineralność i delikatne owoce.

W 2006 roku Carolin poślubiła Jürgena Hofmanna, który dorastał w winnicy swoich rodziców Klausa i Irene w Appenheim w Rhine-Hesse i którego Gault Millau opisał jako „prawdziwego specjalistę od wszystkiego“. To właśnie tam, w Appenheim między Moguncją a Bingen, około pięciu kilometrów od Renu, Carolin i Jürgen Hofmann osiedlili się i zainwestowali w nowy budynek dla swojej wspólnej winiarni. Mieści się tu piwnica, sklep z butelkami i sklep z winami, a także dom dla całej rodziny, w tym trojga dzieci: Johanny, Paula i Heleny.

Najlepsze winnice charakteryzują się wapieniem muszlowym z okresu trzeciorzędu, który wytwarza mineralne, wyraziste wina. Geologiczne i klimatyczne zalety regionu znajdują odzwierciedlenie w rieslingach Hofmanna, ale także w winach Grünen Silvaner, Sauvignon Blanc, Chardonnay i Burgundy. Wraz z nową edycją nazwaną zgodnie z ich mottem „Schiefer trifft Muschelkalk“  od 2011 roku oferują pełną gamę z obu winnic, połączenie bardzo różnych terroir. Połączenie łupków i wapienia muszlowego. Połączenie Saar i Rheinhessen. Od Carolin i Jürgen.

 

Öffnungszeiten

Poniedziałek - Piątek: 08:00 - 12:00; 14:00 - 18:00 (po uprzednim zawiadomieniu)
Sobota: 08:00 - 12:00; 14:00 - 18:00 (bez wcześniejszego powiadomienia)

Kontakt