Saksonia

Meissen, Blick auf den Burgberg

Saksonia to najbardziej wysunięty na północny-wschód a także jeden z najmniejszych regionów winiarskich Niemiec. Dopiero w okolicach Drezna, na 51 stopniu szerokości północnej zaczynają się winnice.

Fakty

  • 507 ha

    Powierzchnia winnic 2022

  • 17

    Pojedynczych siedlisk

  • 800

    Lat tradycji produkcji wina

Saksonia to najbardziej wysunięty na północny-wschód a także jeden z najmniejszych regionów winiarskich Niemiec. Dopiero w okolicach Drezna, na 51 stopniu szerokości północnej zaczynają się winnice.

Region ten może się przy tym poszczycić ponad ośmiowiekową tradycją winiarską. Pierwsza wzmianka o nim pochodzi z 1161 roku, a w czasach największego rozkwitu w XVII wieku miał on powierzchnię 5 tysięcy hektarów. 

Miśnia, miasto znane z produkcji porcelany uznawana jest za kolebkę saksońskiej tradycji winiarskiej. Jeszcze dziś właśnie tam organizuje się największy festyn winny w regionie. Zarówno władze kościelne jak i świeckie przez stulecia dbały o właściwy rozwój uprawy winorośli. Powstawały zamki, posiadłości letnie i teatry tak samo jak i winiarnie, kościoły na wzgórzach winnych oraz wyszynki. W ten sposób ukształtowało się typowe dla regionu połączenie architektury i uprawy winorośli.

To, że tu na północnym wschodzie można wytworzyć wina o najwyższej jakości, zwłaszcza w przypadku win białych, zawdzięczamy specyficznym warunkom klimatycznym. W miejscach, gdzie jest wystarczająca ilość opadów, klimat kontynentalny z 1600 godzinami słonecznymi w roku tworzy optymalne warunki dla dojrzewania winogron. Ciągła zmiana między ciepłem dnia i nocnymi chłodami zapewnia bogactwo substancji aromatycznych i złożony bukiet win. 

Wino z Saksonii jest rzadkością. Można je znaleźć głównie w samym regionie uprawy - w przytulnych winiarniach i wykwintnych restauracjach, w stylowych winiarniach i na jesiennych festiwalach wina - i oczywiście u winiarzy. Są oni u siebie w domu wzdłuż Sächsische Weinstraß. 55-kilometrowa trasa z Pirny przez Drezno, Radebeul i Meißen do idyllicznych winnic nad Łabą wokół Diesbar-Seußlitz łączy zabytki kultury i historii z urokliwym krajobrazem charakteryzującym się uprawą winorośli.

Typowe winnice położone na usypanych z kamienia łupanego tarasach na stromych stokach to klejnot saksońskiej uprawy winorośli, bo właśnie na stromych zboczach nad Łabą udają się wielkie wina tego regionu, takie jak Weißburgundery i Grauburgundery a przede wszystkim Traminery. Także 90-kilometrowy saksoński winny szlak wędrowny łączy perły tej okolicy i prowadzi do najpiękniejszych winnic, punktów widokowych i piwnic. 

W licznych przydrożnych wyszynkach napić się można lokalnego wina i solidnej regionalnej kuchni. Te rustykalne lokale prowadzone przeważnie przez drobnych winiarzy oraz osoby, dla których produkcja wina nie jest głównym źródłem dochodu, cieszą się dużą popularnością. Kto chce dowiedzieć się więcej o pracy w winnicy oraz dojrzewaniu wina w piwnicy, powinien zarezerwować urlop w gospodarstwie winiarskim albo też wybrać się na saksońskie „Dni otwarte gospodarstw winiarskich”, na których w ostatni weekend sierpnia ponad 25 gospodarstw zaprasza do zwiedzania piwnic, na wędrówki po winnicach oraz degustacje. Można przy tej okazji oprócz win Müller-Thurgau, Rieslingów czy Weißburgunderów skosztować u winiarzy znad Łaby także i rarytasów z szerokiej palety, która obejmuje ponad dwa tuziny odmian. Na przykład win z takich odmian jak Elbling czy Gutedel, ale także i Goldrieslinga, który uprawiany jest wyłącznie tutaj, w Saksonii.

Cytaty

Najważniejsze wydarzenia związane z kulturą wina w Saksonia

Wędrówka z winem Szlak wina

Przedstawienie nawet powierzchownego opisu znaczenia kulturowego Drezna, z jego bogatą historią i wieloma niewypowiedzianie cennymi skarbami sztuki, z pewnością wykraczałoby poza zakres tego opisu.

Proszę dowiedzieć się więcej

Kontakt