Winiarnia Fischer

Winoteka Thomasa Fischera jest ważnym atutem dla małej społeczności Wiesentheid am Main. Otworzył swoją winotekę w domu z 1880 roku, tuż obok starej gospody swojego dziadka, Krone, a jej świeży, zielony design tworzy atmosferę lekkości i elegancji, podczas gdy użyte materiały pokazują szacunek dla regionu: drewno pochodzi ze Steigerwald, wapień muszlowy z Main. A goście pochodzą zewsząd.

Czasy otwarcia:
Od poniedziałku do piątku od 10:00 – 12:00 & 13:30 – 18:00
Sobota od 10:00 – 12:00 & 13:30 – 16:00
(od stycznia do marca: 10:00 – 12:00)
Niedziela od 10:00 – 12:30

>

Założona w 1948 roku przez Martina Fischera winiarnia jest nowoczesną, typowo frankońską firmą rodzinną z 5,8 hektarami winnic. Obecnie Thomas i jego żona Laura są trzecim pokoleniem prowadzącym firmę. W sprzedaży wina wspiera ich starszy menedżer Lisa, a Jochen, starszy menedżer, jest odpowiedzialny za destylarnię szlachetnych owoców. Celem firmy jest praca w winnicy tak blisko natury, jak to tylko możliwe, przy użyciu najnowocześniejszych, przyjaznych dla środowiska metod. Zaplanowane przycinanie, właściwa pielęgnacja gleby i ukierunkowana ochrona roślin, a także selektywny zbiór ręczny są najważniejszymi kryteriami ich filozofii uprawy. Gospodarstwo powstrzymuje się również od stosowania sztucznych nawozów i zamiast tego stosuje nawozy organiczne, aby produkować jeszcze bardziej naturalnie. Wyrywając pędy lub winogrona we właściwym czasie, winnica osiąga zbiory o wyjątkowej jakości, które są następnie przetwarzane w piwnicy przy użyciu najnowszych technologii. Owocowe białe wina są fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze, podczas gdy tylko niewielka część win terroir o bogatej strukturze i wpływie gleby dojrzewa w beczkach barrique, aby osiągnąć swój szczyt. W przypadku win czerwonych winiarnia opiera się na wielowiekowej, tradycyjnej fermentacji w kadziach, a następnie, w zależności od rodzaju wina, dojrzewaniu w zbiornikach ze stali nierdzewnej, drewnianych beczkach lub beczkach typu barrique. Wina dojrzewają tak delikatnie, jak to możliwe, aby dać im czas potrzebny do rozwinięcia ich charakteru. Kolejną tradycją winiarni jest sztuka destylacji. Tutaj Fischerowie zobowiązali się do przestrzegania wytycznych jakości ROSENHUT, stowarzyszenia frankońskich gorzelników, którzy destylują czyste, naturalne alkohole. Rosenhut nie zezwala na słodzenie brandy, zabrania stosowania jakichkolwiek środków aromatyzujących i zezwala na używanie wyłącznie świeżych, w pełni dojrzałych owoców, czystych i pozbawionych liści lub łodyg. Rosenhut jest również zaangażowany w zachowanie kultury sadów z ich różnorodnością owoców, kolebką doskonałych brandy i ucztą dla oczu, gdy kwitną. Oprócz win, autentyczna architektura tworzy również dialog między nowoczesnością a tradycją. Nowo otwarta w 2014 roku winoteka zachwyca nowoczesnym designem. Tuż obok znajduje się Gasthaus Krone, który również należy do winiarni, gdzie szef kuchni Michael Reisenleiter i jego zespół rozpieszczają frankońskimi przysmakami. Jeśli masz ochotę na dłuższy pobyt, dostępnych jest sześć nowoczesnych pokoi gościnnych.

Kontakt