Winiarnia Fritz Walter

Zapewne wiele osób, słysząc nazwisko Fritz Walter, myśli o jednym z najsłynniejszych niemieckich piłkarzy: kapitanie drużyny mistrzów świata z 1954 roku. Jednak Palatynat wydał nie tylko znakomitego piłkarza o tym nazwisku, ale także wybitnego winiarza: Fritza Waltera, który założył winnicę w Niederhorbach, między Lasem Palatynackim a Renem, w 1832 roku - rodzinny biznes, który jest obecnie prowadzony przez Eckharda Waltera, piąte pokolenie rodziny, które to robi.

Eckhard Walter zbudował winotekę w 1995 roku i powiększył ją do 100 metrów kwadratowych w 2010 roku, oferując miejsce dla 30 osób. Dodatkowa sala degustacyjna może pomieścić 40 gości, a piwnica barrique może pomieścić kolejnych 20 gości. Podstawowy pomysł Waltera był oczywisty: chciał zachować tradycję w jednej z najstarszych winnic w Palatynacie, bez żadnych sztucznych, nowoczesnych ozdobników. Ściany wykonane są z naturalnego piaskowca, a półki z drewna lub stali.

Walter uprawia około 50 hektarów winorośli w swoich winnicach, które rozciągają się aż do granicy z Francją. W winnicach wokół Niederhorbach rosną tradycyjne odmiany winorośli, takie jak Riesling, Burgundy i Traminer, ale także nowe odmiany, takie jak Dornfelder.

Jeśli chcesz lepiej poznać okolicę, zamki i pałace, Pfälzerwald lub Alzację, jeśli chcesz wędrować i jeździć na rowerze wzdłuż szlaku wina lub na równinie Renu - winnica Fritz Walter jest idealnym punktem wyjścia, zwłaszcza „WeinHotel“, który jest prowadzony przez żonę Eckharda Christiane. Goście mogą zatrzymać się w różnych kategoriach, od Landhaus i Winzerhaus po Winzerhaus Premium. Wszystkie są wyposażone w winofilskie detale, takie jak duże motywy fotograficzne winogron, winorośli lub beczek barrique na ścianach. W 2017 roku zostanie dodanych 18 nowoczesnych pokoi w stylu butikowego hotelu ze strefą spa i komfortem relaksu na najwyższym poziomie.

Wyśmienite i świeże regionalne specjały serwowane są w sąsiedniej restauracji WineRestaurant. Mięso pochodzi z rodzinnych gospodarstw w regionie, dziczyzna z lokalnych lasów, a chleb wypiekany jest przez Bäcker z „Hiwwu un' Driwwe“, czyli z pobliskiego Bad Bergzabern i Alzacji. Wina w obszernej karcie win są oczywiście dostarczane przez samą posiadłość. Jest tu więc całkiem przyjemnie. Jestem pewien, że piłkarski imiennik również czułby się w winiarni jak w domu.

 

&Czasy otwarcia

Poniedziałek - piątek: 08:00 - 18:00
Sobota: 09:00 - 18:00
Niedziela i inne dni świąteczne: 10:00 - 16:00

Kontakt