Winiarnia Schloss Janson

W przeszłości, gdy dorastała w domu na Long Island tuż pod Nowym Jorkiem, widziała imponującą panoramę wieżowców Manhattanu na zachodzie. Dziś, gdy Sarah Janson wychodzi przed drzwi swojego domu, spogląda na wzgórza Bockenheim - małej, przytulnej wioski granicznej między Północnym Palatynatem a Renem-Hesją, położonej w spokojnej okolicy.

To miłość sprawiła, że przeprowadziła się tutaj dwanaście lat temu, miłość do Kurta Jansona, którego poznała w winiarni na Long Island. Od tego czasu Sarah Janson nie tylko zintegrowała się z rodzinnym biznesem w Schloss Janson, ale także wniosła powiew świeżości. Dzięki swoim kreatywnym pomysłom i temperamentowi, ta żywiołowa Amerykanka wkrótce zdołała w znaczący sposób urozmaicić szlak winiarski.

Kiedy winiarnia została całkowicie przebudowana w pierwszej połowie 2014 roku, przywiązywała dużą wagę do jednolitego stylu. Miało to pasować do wyglądu historycznej posiadłości, która sięga XII wieku i jest własnością rodziny Janson od 1831 roku.

Młodszy menadżer celowo chciał ustanowić trend kontrastujący z nowoczesnymi winiarniami wykonanymi ze szkła, stali lub betonu. Winoteka o powierzchni 80 metrów kwadratowych została więc wyposażona głównie w drewno, zabytkowe kafelki, odrestaurowane zabytkowe meble i dekoracje w stylu shabby chic.

Nawiązanie do regionu było szczególnie ważne. Stare meble pochodzą od lokalnego handlarza, ręcznie zbierane przedmioty od artysty ceramicznego z sąsiedztwa, a oferowane specjały, takie jak oleje i pesto na wynos, to przysmaki z okolic Bockenheim.

Oprócz winoteki na wewnętrznym dziedzińcu, cały kompleks zamkowy, położony w najbardziej wysuniętej na północ części szlaku winnego, jest oczywiście również uroczym miejscem. Do odkrycia jest wiele romantycznych zakątków, takich jak ogród kościelny otoczony kamiennymi ścianami kamieniołomu i hortensjami. Oprócz różnych spacerów winnych, Kurt i Sarah Janson od lipca 2016 roku oferują również romantyczną kolację. Odbywa się ona przy długim stole pośrodku ich własnych winnic w Bockenheim i Dirmstein z pysznym jedzeniem z restauracji "Freinsheimer Hof" i oczywiście z winem z ich własnej posiadłości.

Faworytami młodszego szefa kuchni Kurta Jansona, który nadal jest mocno wspierany przez swojego ojca Kurta seniora i matkę Annesuse, są Pinot Blanc i Pinot Gris, a także Chardonnay i Riesling. W konkursie winiarskim „Mundus Vini“ ostatnio przyznano nawet złoto za wytrawne Chardonnay 2015 i srebro za wytrawne Pinot Gris Spätlese 2015.

>

Odwiedzający Vinothek mogą oczywiście oczekiwać na przysmaki Pfälzer, takie jak domowe Spundekäs' wykonane według przepisu starszej szefowej Annesuse, kostki sera z owocami i bagietką oraz Pfälzer Dubbes, mieszanka przypraw do maczania z oliwkami i bagietką. Schloss Janson prezentuje się zatem jako ekscytująca mieszanka wielu tradycji Pfälzer w połączeniu z czarującą nutą Ameryki.

 

>

&Czasy otwarcia

Środa - piątek: 12:00 - 18:00 
Sobota: 10:00 - 18:00 
Niedziela: 12:00 - 18:00

Sprzedaż wina również w godzinach pracy:
Poniedziałek - piątek: 08:00 - 12:00

Godziny otwarcia Vinotheque: Środa - sobota: 10 am - 5 pm Poniedziałek i wtorek: po wcześniejszym umówieniu

Kontakt